Allergenen etiket

Vindt u het lastig om een allergenen overzicht of etiket samen te stellen? De software van EasyEtiket kan u hierbij helpen. Wanneer u de consument dient te informeren, wat de grondslag van deze regelgeving is, om uw klanten duidelijk te kunnen informeren over de allergenen in uw product die mogelijk een reactie oproepen. Voor mensen met een allergie of intolerantie is het namelijk noodzakelijk om te weten of een product of gerecht voor hen wel of niet geschikt is.

Wetgeving VO/1169

Gezien het belang van transparantie op het gebied van productinformatie is het heel positief dat de allergenen wetgeving eind 2014 is ingevoerd. Echter kan het voor u als ondernemer wel lastig zijn om alle allergenen informatie dusdanig in kaart te brengen dat deze wordt benoemd. Een allergenen etiket biedt hierin al veel duidelijkheid. De allergeneninformatie dient gemakkelijk, toegankelijk en schriftelijk controleerbaar voor de consument beschikbaar te zijn. Dit kan bijvoorbeeld middels een etiket met allergenen.

Voedselallergenen

Vanuit de Europese Unie zijn er veertien stoffen benoemd als wettelijke allergenen. Deze staan hiernaast weergegeven.

Deze veertien stoffen moeten dan ook duidelijk worden vermeld op het etiket als allergenen. Evenals ingrediënten die zijn afgeleid van deze stoffen, zoals in het geval van bijvoorbeeld aroma’s en enzymen.

 • Glutenbevattende granen
 • Schaaldieren
 • Eieren
 • Vis
 • Aardnoten
 • Soja
 • Melk
 • Noten
 • Selderij
 • Mosterd
 • Sesamzaad
 • Zwaveldioxide en sulfieten
 • Lupine
 • Weekdieren

Onverpakte producten en maaltijden

Ook voor niet-voorverpakte producten en maaltijden dient de allergenen informatie beschikbaar te zijn. Daarom is het ook voor restaurants, cateringbedrijven, ambachtelijke levensmiddelen verkopers en zorginstellingen belangrijk om allergenen informatie (eventueel op een etiket) ter beschikking te hebben. Met EasyEtiket kan dat doormiddel van onder andere, allergenenoverzicht, productspecificatie, een QR-code, in het weekmenu (zo u gebruik maakt van een menucyclus) enz.

Wettelijke voorschriften etiket met allergenen

Allergenen worden op het etiket duidelijk aangegeven door deze bijvoorbeeld dik te drukken, te onderstrepen of in HOOFDLETTERS te schrijven. Daarnaast dient het lettertype op het etiket met allergenen van een voorgeschreven grootte te zijn. Hiermee wordt voorkomen dat de ingrediënten, en allergenen, op het etiket onleesbaar worden.

Deze voorschriften uit de wetgeving zijn doorgevoerd in de opmaak van de etiketten van EasyEtiket. Zo zorgt de software ervoor dat alle informatie vollledig, netjes en duidelijk leesbaar op het etiket komen te staan. Ook kan EasyEtiket verschillende formaten aanleveren.

EasyEtiket maakt het u easy

Om aan de Europese richtlijnen te voldoen dient u kortweg de consument te kunnen informeren over de allergenen in uw receptuur. Daarnaast bent u verplicht informatie over de voedingswaarde van uw product te vermeldden. Middels 3 stappen kunt u met EasyEtiket een etiket met allergenen volgens de wettelijke voorschriften creëren.

Allereerst brengt u de grondstoffen en de bijbehorende hoeveelheden in uw recept in kaart. Deze kunt u dan in de EasyEtiket applicatie invoeren onder het kopje grondstoffen. In de database van EasyEtiket staan vele grondstoffen reeds uitgewerkt. Staat uw grondstof er toch niet tussen kunt u deze gemakkelijk zelf toevoegen door simpelweg de grondstofspecificaties van uw leverancier over te nemen. Hier kunnen we u bij helpen.

Vervolgens maakt u uw recept aan met de ingevoerde grondstoffen uit de eerdere stap. Alle grondstof informatie, inclusief allergenen en voedingswaarde, wordt direct doorberekend in de juiste hoeveelheden en volgorde.

Daarna hoeft u het allergenen etiket alleen nog te printen. Ook biedt EasyEtiket de mogelijkheid om uw etiket online te presenteren.

Contact

Heeft u vragen of wenst u meer informatie te ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Onze klanten stellen hun vragen met onze whatsapp service 06 – 83508014 of mailen [email protected]  Antwoord wordt altijd gegeven. Ook het contactformulier is snel gevuld.